« Terug naar blog hoofdpagina

5 grootste valkuilen bij het implementeren van een CRM-systeem

Valkuilen bij CRM implementatie

Een CRM-systeem helpt je om meer grip te krijgen op je klantrelaties, processen te stroomlijnen en waardevolle inzichten uit je data te halen. Toch zien we in de praktijk dat de implementatie regelmatig niet het gewenste resultaat oplevert. Vanuit onze jarenlange ervaring als CRM-specialist voor het mkb, weten we waar het vaak misgaat. In dit artikel vertellen we je vijf veelvoorkomende valkuilen — en vooral hoe jij ze kunt voorkomen.

Valkuil 1: geen heldere doelstelling hebben

Een CRM-systeem is een middel en geen doel op zich. Toch starten veel organisaties zonder concreet plan. Stel jezelf daarom vragen als: Wat wil je bereiken met CRM? Voor wie doen we dit? Wat moet het opleveren?

Zonder heldere doelstellingen is het lastig om succes te meten. Bovendien creëer je risico op weerstand binnen je team. Als medewerkers niet weten waarom het systeem belangrijk is, zullen ze het ook niet omarmen.

Valkuil 2: het systeem niet laten aansluiten op het bedrijfsproces

Een CRM-systeem moet jouw manier van werken ondersteunen, niet andersom. Vooral voor mkb’ers is flexibiliteit cruciaal. Als je processen moet aanpassen aan het systeem, ontstaat er onnodige complexiteit en frustratie bij medewerkers.

Valkuil 3: te weinig aandacht hebben voor de gebruikers

De beste software werkt alleen als mensen ermee willen werken. Toch worden gebruikers vaak pas aan het eind van het traject betrokken. Dat is zonde, want juist zij weten waar het dagelijks vastloopt en waar de problemen ontstaan.

Betrek je team daarom vanaf het begin bij de implementatie. Organiseer trainingen, verzamel feedback en bied persoonlijke ondersteuning. Zo ontstaat er draagvlak en een systeem dat écht gebruikt wordt.

Valkuil 4: data migreren zonder grote schoonmaak

Een veel gemaakte fout bij veel bedrijven is het één-op-één overzetten van oude data, naar een nieuw en schoon systeem. Als je met een nieuw systeem gaat werken is het slim om met een kritische blik door je bestaande data te gaan, zo voorkom je namelijk dubbele of incomplete data dat zorgt voor frustratie bij gebruikers.

Slechte data leidt tot irritatie en inefficiëntie. Neem dus de tijd voor een goede dataschoonmaak. Maak afspraken over datakwaliteit en eigenaarschap, en zorg voor continu onderhoud.

Valkuil 5: geen plan hebben voor doorontwikkeling

Een CRM-implementatie stopt niet zodra het systeem draait; dan begint het pas echt. Organisaties die geen plan hebben voor doorontwikkeling, lopen het risico dat het systeem langzaam zijn relevantie verliest.

Blijf daarom voortdurend optimaliseren. Automatiseer repetitieve taken, voeg dashboards toe, integreer nieuwe tools. Een goed CRM-systeem groeit mee met je bedrijf en de behoeften van je gebruikers.

Zo helpt TendenZ je aan een succesvolle implementatie

Een goede CRM-implementatie vraagt om aandacht, kennis en een persoonlijke aanpak. Bij TendenZ zorgen we ervoor dat jouw CRM-systeem naadloos aansluit op je processen én op je team. We leren je organisatie kennen, denken strategisch met je mee en richten het systeem in op basis van jouw doelen.

Onze Nederlandstalige experts begeleiden je stap voor stap tijdens dit proces: van inventarisatie tot inrichting en nazorg. En dankzij ons eigen developmentteam kunnen we maatwerk leveren waar nodig.

Het resultaat? Een gebruiksvriendelijk systeem dat écht werkt voor jouw bedrijf. Klaar om mee te groeien met jouw ambities. Benieuwd of Act! CRM jouw bedrijf kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op.

var Tawk_API=Tawk_API||{}, Tawk_LoadStart=new Date(); (function(){ var s1=document.createElement("script"),s0=document.getElementsByTagName("script")[0]; s1.async=true; s1.src='https://embed.tawk.to/593a4b5f4374a471e7c522fe/default'; s1.charset='UTF-8'; s1.setAttribute('crossorigin','*'); s0.parentNode.insertBefore(s1,s0); })();